Ordesa SOMONTANO 400m (7b max, 6b+ oblg)


Per mi, a la península hi ha dos gran “Catedrals de Roca”, una és Montrebei i l’altre és ORDESA.
(la paret del Libro Abierto)
La Vall d’Ordesa és un dels racons més al·lucinants dels Pirineus en diferència. Els seus colors, el seu paisatge feréstec, la seva bellesa, les milers de formacions rocoses en forma de neveres i armaris empotrats desordenats en un caos permanent enfocant directament sobre al teu cap... Tot això fan que sigui un lloc únic i espectacular per escalar-hi.

(durant l'aprox a sota del Gallinero, blocs geometricament perfectes amenaçadors...)
 
Qualsevol via que escalis et deixa un regust especial, alguna cosa diferent de les altres parets...és quelcom difícil d’explicar, t’entra a dins del cos i ho notes, potser són temes d’energies rares que es deuen concentrar en aquella zona...

La via que vam escollir amb la Silvia va ser la “SOMONTANO” al Libro Abierto.
(bona ressenya del Korkuerika)
És una via guapíssima, difícil, exigent, directe i evident. Hi ha bastants expansius en comparació d’altres vies d’Ordesa però en cap moment és tracte d’una via equipada... S’ha de saber autoprotegir i una retirada després del gran sostre seria una mica complicada (com moltes vies veïnes).

L’ambient que dona aquesta via és absolut i el sentiment del buit per sota les cames hi és present durant tota l’escalada, sobretot en el llarg que passes pel sostre.
Aquesta via no té massa pèrdua, crec que de les vies difícils del Libro Abierto aquesta és la primera que s’ha de fer, és una bona iniciació a la dificultat ordesiana.

Aproximació:

- Des del poble de Torla s’ha d’anar fins a la “Pradera”, es pot anar amb cotxe o amb Bus depenent de l’època de l’any. Els dies (del 27 de Juny fins 13 de Setembre, és obligat Bus i del dia 10 i 12 d’octubre també) fora d’aquests dies es pot arribar en cotxe. Primer Bus a les 6.00h i l’últim 21.00 o 22.00 hores. Preu del Bus 4,5 euros anar i tornar, són 20/30 minuts. A la Pradera està prohibit acampar/dormir.
 
- Des de la Pradera seguir recte per anar a buscar el camí super marcat que tira cap a l’esquerra direcció a la casacada de cotatuero i després encara més a l’esquerra passant per sota de la Paret de la Cascada, del Gallinero i després ja estarem al peu del Libro Abierto. Per trobar el peu de via un bon punt de referència és el gran sostre negre que es veu doncs el peu de via està just a la vertical a terra.
(la Sílvia durant l'aprox cap al Libro Abierto)


(buscant el peu de via...)

Material: 2x (semàfor Aliens) + 1 blau , Camalots 2x (0.75,1) + 0.5, 2 ,3 , Tasconts (no em vam utilitzar cap), 16 cintes (varies de llargues).

L’escalada:
-Llarg n1+n2: (6a+) es poden empalmar quedant un bon llarg, però nosaltres vam fer llarg per llarg.  
 
 
 

-Llarg n3: (6b) aquest llarg la roca no és massa bona, però els trams podrits estan ben assegurats.

 

-Llarg n4: (7a+) llarg guapíssim amb una sortida una mica de bloc de confiança i després ja afluixa una miqueta. Va desplomant.. Les parts més dures equipades, però surt bé.
 
(el pati ja hi és present)
 


 
 -Llarg n5: (6c+) llarg també guapíssim amb una travessia final per sota d’un sostrillu amb bona presa que s’ha de protegir amb molt ambient. Et deixa a baix del famós sostre.
(iniciant la travessia cap a la dreta)

 -Llarg n6: (6b+) és una fantasia de llarg, vas recte i després tires cap a l’esquerra per un travessia amb un ambientarro de la ostia! Sembla mentida com poden haver-hi aquells canterrals en el mig del sostre.. Costa veure les seqüències i el pati impressiona. El principi del llarg hi ha un pitó molt allunyat a l’esquerra, no és massa útil.






 (reunió a la punta del sostre amb la Sílvia a dins de la paret , pati indescriptible...)


-Llarg n7: ( 7b) maxi-desplom amb cantos positius que sembla que la gravetat s’hagi multiplicat per tres... com tiba endarrere el “vacío”... després diedre mal parit tècnic, però es deixa fer.

 (sortint del sostre amb els braços mirant a Montserrat)

-Llarg n8: (6c+) llarg molt evident bastant protegit i molt físic, va desplomant.. Risc de rampes als braços si en el llarg anterior ho has donat tot!

-Llarg n9: (6c) segueix la mateixa tònica, menys atlètic, casi al final del llarg hi ha una espècie de pont de roca gegant molt podrit!

 -Llarg n10: (6a+) hi ha una reunió opcional, no cal fer-la, millor empalmar el llarg amb cintes llarges.

 -Llarg n11: (6b) llarg curtet però mal parit, no refiar-se té algun passet.

(al cim del Libro Abierto)
 
(la Fraucata, això és preciós)
 
 
En definitiva, una altre joia al més pur estil d’Ordesa i com sempre desitjant poder tornar en aquest lloc tant espectacular.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Terradets, via: COLORES

BELLADONA, MONTSERRAT